Grande Baka!

Svoj 60-ti rođendan jučer je proslavio legendarni Blaž Baka Slišković, trener HŠK Zrinjski.

“Balkanski Maradona” kako mu je bio nadimak, u svojoj karijeri nosio je dresove Veleža, Hajduka, Olympique Marseillea, Pescare, Lensa, Molhousea, Rennesa, Hrvatskog Dragovoljca i na kraju svog Zrinjskog.

Predviđali su mu veliku karijeru u inozemstvu, no jedan divljački start na njega mu je onemogućio napredak u karijeri i nastup na SP 1982.

Njegova utakmica života za reprezentaciju bila je protiv Italije 1984 u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Los Angelesu, kada je od 5 pogodaka on postigao 2, a za 2 asistirao.

Što se međunarodne karijere tiče igrao je u talijanskoj Pescari francuskim klubovimaLensu i Molhouseu. Nakon osamostaljivanja Republike Hrvatske postaje član Hrvatskog Dragovoljca a karijeru završava u Mostaru u svom Zrinjskom.

Ono što mu nikada neće moći zaboraviti svi navijači Zrinjskog je to da je Baka kupio je prve dresove s lentom obnovljenom HŠK Zrinjski u kojem su “Plemići” nastupili povijesnoj utakmici na prepunom Maksimiru protiv NK Crotaia (Dinamo), a iste je dizajnirao legendarni Marin Topić.

Posebnu slavu Blaž Slišković stekao je u Hajduku gdje se svojim spektakularnim potezima i pogocima upisao u povijest splitskog kluba.

Nakon igračke karijere Baka je postao uspješan trener, kao što je bio i uspješan nogometaš. Bio je izbornik reprezentacije BiH, te je bio na pragu plasiranja na SP 2006.  u Njemačkoj, jednu sezonu 2004./2005. je bio trener Hajduka s kojim je bio prvi na ljestvici dok ga 8 utakmica prije kraja te šampionske sezone nije smijenio i naslijedio Igor Štimac.

Nakon 5 godina i poraza od reprezentacije Mađarske od 3:1 “Baka” daje ostavku na mjesto izbornika i posvećuje se samo Zrinjskom u kojem boravi od 2005. do 2007. i s kojim osvaja jedno treće i jedno drugo mjesto, ali ne ostvaruje zapažen uspjeh u europskim natjecanjima, ispada jednom u prvom, a jednom u drugom pretkolu kup UEFA. U ožujku 2017. treći put preuzima HŠ Zrinjski osvaja naslov prvaka, što ponavlja i 2018. godine.