U Mostaru održan okrugli stol na temu „Vizija mladih za budućnost BIH“

Udruga Youth Vision predstavila je svoje vizije za budućnost Bosne i Hercegovine na okruglom stolu u sklopu projekta „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“.

U prosincu prošle godine članovi i članice Youth Vision Group počeli su raditi na kreiranju dokumenta “Vizija mladih za budućnost BiH“ kroz koji mladi političari i studenti pokušavaju identificirati zajedničke prioritete i kreirati adekvatne mjere i strategije njihovog rješavanja. Finaliziran dokument biti će predstavljen javnosti na konferenciji planiranoj za veljaču naredne godine.

Projekat je posvećen kreiranju višeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim bitnim elementima,izgradnji međusobne suradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina.

Kao primjere društvene nepravde naveli su žrtve nasilja u obitelji, beskućnike i osobe s invaliditetom za koje smatraju da se mogu riješiti kroz povezanost sigurnih kuća i tretiranje nasilja kao kaznenog djela te prilagođavanje javnih ustanova i prijevoza osobama s invaliditetom i njihovo zapošljavanje. Istaknuli su činjenicu kako u BiH postoji samo devet sigurnih kuća, što je znatno manje nego što propisuje Istanbulska konvencija.

Za državu ekonomskog prosperiteta njihov plan je uvođenje poreza na luksuz i kladionice, kao i poticanje mladih poduzetnika kroz pojednostavljivanje administrativnih poslova i smanjenje nameta.

Projekt „Budi inspiracija“ podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i realizira se u suradnji s partnerskim organizacijama – Nacionalnim demokratskim institutom (NDI BiH), Fondacijom INFOHOUSE i Inicijativom mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH).