[VIDEO] Pogledajte odlične kadrove koje je u prekrasnom austrijskom gradiću zabilježio Ivo Juričić

Zell am See nalazi se u austrijskoj pokrajini  Salzburg. To je prekrasan gradić smješten na samom jezeru, okružen planinama i vječnim snijegom na Kitzsteinhorn ledenjaku.

Prije stotinjak godina Zell am See bilo je relativno nepoznato selo, koje se bavilo trgovinom i poljoprivredom. No kada je izgrađena željeznica Zell je postala važna postaja. Selo je naraslo i proglasilo se gradom davne 1928. godine. Danas ovaj ljupki gradić ima preko 10.000 stanovnika, koji se bave turizmom kao najvažnijom privrednom granom.

Osim zimskog turizma i skijanja, Zell am See je od 1961. poznat i kao “zračne toplice” jer je zrak toliko čist i bogat mikročesticama, da je upravo ljekovit. Također je voda samog jezera toliko čista, da se smatra pitkom (iako ju mi nismo probali).

Planina Schmittenhöhe sa svojim vrhom na 2.000 m nalazi se direktno uz Zell am See, pa se jedan obronak spušta gotovo do samog gradića.

Skijalište uz sam Zell am See je Schmittenhöhe sa 77 km uređenih ski staza.

Nedaleko od Zell am Seea (9 km) se nalazi i ledenjak Kaprun sa svojim Kitzsteinhornom i dodatnih 41 km uređenih skijališta. Također je tu i treće skijalište Maiskogel, od Zell-a udaljeno samo 5 km, sa svojih 20 km ski staza.

Schmittenhöhe je pravo obiteljsko skijalište: ima 11 blagih staza (plavih), 11 srednjih staza (crvenih) i 7 težih staza (crnih) – stvarno izbor za cijelu obitelj. Povezuje ih 2 kabinske žičare, 5 gondola, 9 sjedežnica i 8 vučnica.

Na sam vrh ledenjaka Kitzsteinhorn (Kaprun) vodi vlak (sličan metrou), a na skijalištu vas čeka 5 blagih, 11 srednjih i 2 teže staze sa sistemom od 3 gondole, 5 sjedežnica i 12 vučnica. Snijeg na Kitzsteinhornu traje deset mjeseci u godini.

Maiskogel je manje skijalište više namijenjeno malim gostima regije, odnosno početnicima u skijanju. Sastoji se od 3 blagih i 1 srednje teške staze povezanih 1 kabinsom žičarom i dvije dvosjedežnice.

Tri dana svog boravka u ovom prekrasnom gradiću video materijalom je zabilježio mladi fotograf iz Čitluka Ivo Juričić.